Szukaj na tym blogu

czwartek, 18 kwietnia 2019

Równowaga PEH część pierwsza. Proteiny

Równowaga PEH jest bardzo ważna w świadomej pielęgnacji włosów. PEH czyli proteiny, emolienty i humektanty. Dziś zapraszam na część pierwszą tzn. proteiny.


PROTEINY


Białka i aminokwasy, podstawowy budulec naszych włosów (keratyna). 


BRAK PROTEIN

- przyklapnięte, stracona objętość, tworzenie strączków


NADMIAR PROTEIN (PRZEPROTEINOWANIE)

- przesuszenie, zwiększona łamliwość, puszenie, problemy z rozczesywaniem


Proteiny dzielimy w zależności od rozmiaru cząsteczek i pochodzenia.


WIELKOCZĄSTECZKOWE

Tworzą ochronny film na powierzchni włosa, dlatego najlepiej sprawdzą się do włosów wysokoporowatych. 

Milk protein - proteiny mleczne
Oats protein - proteiny owsiane
Silk protein - proteiny jedwabiu
Wheat protein - proteiny pszeniczne
Whey protein - proteiny serwatkowe
Elastin - elastyna
Casein - kazeina
Collagen - kolagen


HYDROLIZOWANE

Duże proteiny są rozbijane na mniejsze cząsteczki (reakcja zwana hydrolizą). Wnikają w głąb włosa. Dobre do włosów średnio i wysokoporowatych, ale również można je wypróbować na włosach niskoporowatych. 

Hydrolyzed Keratin - hydrolizowana keratyna
Hydrolyzed Elastin - hydrolizowana elastyna
Hydrolyzed Silk - jedwab hydrolizowany
Hydrolyzed Milk Protein - hydrolizowane proteiny mleczne
Hydrolyzed Wheat Protein - hydrolizowane proteiny pszeniczne


AMINOKWASY

Związki chemiczne budujące białka. Dobre do włosów nisko i średnioporowatych. Na włosach wysokoporowatych mogą powodować przeproteinowanie. Wnikają w głąb włosa bardziej od hydrolizowanych protein. Mają działanie nawilżające.

Arginine (L-arginine)
Wheat Amino Acids
L-cysteine
Silk Amino Acids
Keratin Amino Acids


ROŚLINNE

Pszeniczne
Sojowe
Kukurydziane
Ryżowe
Owsiane


ZWIERZĘCE

Keratyna
Kolagen
Proteiny jedwabiu
Proteiny mleczne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kwiecień 2022 - pielęgnacja

Podsumowanie pielęgnacji włosów w kwietniu. MYCIE Cynarski szampon keratynowy do włosów suchych, 200 ml, cena: 11,60 zł (w promocji) CZY KUP...