Równowaga PEH jest bardzo ważna w świadomej pielęgnacji włosów. PEH czyli proteiny, emolienty i humektanty. Dziś zapraszam na część pierwszą tzn. proteiny.
PROTEINY
Białka i aminokwasy, podstawowy budulec naszych włosów (keratyna).
BRAK PROTEIN
- przyklapnięte, stracona objętość, tworzenie strączków
NADMIAR PROTEIN (PRZEPROTEINOWANIE)
- przesuszenie, zwiększona łamliwość, puszenie, problemy z rozczesywaniem
Proteiny dzielimy w zależności od rozmiaru cząsteczek i pochodzenia.
WIELKOCZĄSTECZKOWE
Tworzą ochronny film na powierzchni włosa, dlatego najlepiej sprawdzą się do włosów wysokoporowatych.
Milk protein - proteiny mleczne
Oats protein - proteiny owsiane
Silk protein - proteiny jedwabiu
Wheat protein - proteiny pszeniczne
Whey protein - proteiny serwatkowe
Elastin - elastyna
Casein - kazeina
Collagen - kolagen
HYDROLIZOWANE
Duże proteiny są rozbijane na mniejsze cząsteczki (reakcja zwana hydrolizą). Wnikają w głąb włosa. Dobre do włosów średnio i wysokoporowatych, ale również można je wypróbować na włosach niskoporowatych.
Hydrolyzed Keratin - hydrolizowana keratyna
Hydrolyzed Elastin - hydrolizowana elastyna
Hydrolyzed Silk - jedwab hydrolizowany
Hydrolyzed Milk Protein - hydrolizowane proteiny mleczne
Hydrolyzed Wheat Protein - hydrolizowane proteiny pszeniczne
AMINOKWASY
Związki chemiczne budujące białka. Dobre do włosów nisko i średnioporowatych. Na włosach wysokoporowatych mogą powodować przeproteinowanie. Wnikają w głąb włosa bardziej od hydrolizowanych protein. Mają działanie nawilżające.
Arginine (L-arginine)
Wheat Amino Acids
L-cysteine
Silk Amino Acids
Keratin Amino Acids
ROŚLINNE
Pszeniczne
Sojowe
Kukurydziane
Ryżowe
Owsiane
ZWIERZĘCE
Keratyna
Kolagen
Proteiny jedwabiu
Proteiny mleczne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz